Tuesday, July 13, 2010

1. SOYA
>Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang
>soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt
>menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg
>membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan
>meningkatkan kadar lemak baik (HDL)
>
>
>2. KUACI
>Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi
>boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL.
>Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga
>matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.
>
>
>3. BUAH KERING
>Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak
>mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL
>sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh
>diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.
>
>
>4. EPAL
>Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan
>khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg
>memakan makanan segera dankemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya
>menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.
>
>
>5. IKAN TUNA
>termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel.
>Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol
>LDL.
>
>
>6. KACANG TANAH
>Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin
>E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL
>dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.
>
>
>7. MANGGA
>Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong,
>betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol
>LDL dlm tubuh.
>
>
>
>
>8. KISMIS
>Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan
>diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm
>darah sebanyak 8%.
>
>
>9. OAT
>Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa
>pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat
>mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya
>dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.
>
>
>
>10. JAMBU BATU
>Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan
>mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya
>bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu
>sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan
>berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg
>sesuai

No comments:

Hak cipta terpelihara. Setiap artikel yang tersiar di blog ini dihasilkan untuk tujuan pendidikan dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat blog ini hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan. Tajuk-tajuk yang dikupas lebih kepada masalah-masalah / persoalan-persoalan asas tentang Islam (persoalan paling asas dengan menggunakan logik akal (berpandukan bidang agama,akauntan,ekonomi,doktor,kejuruteraan,undang-undang & IT yang penulis pelajari sikit setiap bidang) dan ayat Quran/Hadith),adab adat budaya warisan kita,perkara-perkara dunia&pengalaman kisah hidup penulis. Perhatian! Penulis hanya orang biasa & bukannya Ustaz

Diharap pengunjung dapat meninggalkan tanda lawatan anda di shoutbox ya