1. SOYA
>Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang
>soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt
>menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg
>membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan
>meningkatkan kadar lemak baik (HDL)
>
>
>2. KUACI
>Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi
>boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL.
>Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga
>matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.
>
>
>3. BUAH KERING
>Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak
>mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL
>sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh
>diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.
>
>
>4. EPAL
>Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan
>khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg
>memakan makanan segera dankemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya
>menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.
>
>
>5. IKAN TUNA
>termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel.
>Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol
>LDL.
>
>
>6. KACANG TANAH
>Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin
>E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL
>dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.
>
>
>7. MANGGA
>Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong,
>betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol
>LDL dlm tubuh.
>
>
>
>
>8. KISMIS
>Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan
>diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm
>darah sebanyak 8%.
>
>
>9. OAT
>Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa
>pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat
>mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya
>dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.
>
>
>
>10. JAMBU BATU
>Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan
>mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya
>bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu
>sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan
>berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg
>sesuai
Jauhi segala maksiat kerana ia menjadi antara sebab tentera musuh menjadi kuat dan pertolongan Allah tertahan. Hidup Ni Tak Lama (Wahai Tuhan, ku tak layak ke syurgamu.... namun tak pula aku sanggup ke nerakamu)
Tuesday, July 13, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hak cipta terpelihara. Setiap artikel yang tersiar di blog ini dihasilkan untuk tujuan pendidikan dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat blog ini hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan. Tajuk-tajuk yang dikupas lebih kepada masalah-masalah / persoalan-persoalan asas tentang Islam (persoalan paling asas dengan menggunakan logik akal (berpandukan bidang agama,akauntan,ekonomi,doktor,kejuruteraan,undang-undang & IT yang penulis pelajari sikit setiap bidang) dan ayat Quran/Hadith),adab adat budaya warisan kita,perkara-perkara dunia&pengalaman kisah hidup penulis. Perhatian! Penulis hanya orang biasa & bukannya Ustaz
No comments:
Post a Comment